Søren Iversen KOED

Søren Iversen KOED

Mand ca. 1698 - 1766  (68 år)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Søren Iversen KOED 
    Født ca. 1698  Håstrup Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Mand 
    Død 1766  Haastrup, Smidstrup sogn, HH,VA Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Person-ID I142  Aner til Signe,Maria,Jeppe
    Sidst ændret 9 feb. 2012 

    Far Iver Hansen KOED,   f. ca. 1668, Håstrup, gård nr. 3 "Håstrupgård" Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 1703  (Alder 35 år) 
    Mor Malene Mortensdatter HEIRING,   f. ca. 1667, "Rønshauge" ved Håstrup, Vejle Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 1753, "Håstrupgård" Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 86 år) 
    Familie-ID F90  Gruppeskema  |  Familietavle

    Familie Else JENSDATTER,   f. 1691,   d. 1762  (Alder 71 år) 
    Gift 3 juni 1731  Smidstrup Kirke, Holmans Herred, Vejle Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Børn 
     1. Iver Sørensen KOED,   f. 1735, Haastrup, Smidstrup sogn, HH,VA Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 1820, Haastrup, Smidstrup sogn, HH,VA Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 85 år)
    Familie-ID F89  Gruppeskema  |  Familietavle

  • Billeder
    DragonLivregiment1734.jpg
    DragonLivregiment1734.jpg
    Dragon af Livregiment Dragoner 1734 (Tøjhusmuseet)

  • Notater 
    • Selvejergårdmand. Ejer matr. 7 Håstrup (Smidsrup/Skærup)
      1725 i kongens livgarde til hest

      Livgarden til hest er et nu nedlagt regiment, der blev oprettet på ordre af Frederik 3. i 1661. Regimentet virkede dels som livgarde for kongen og dels som kyrassérregiment i hæren. Regimentet blev nedlagt i 1866.

      Tingbogen
      1723 - 31. marts:

      Regimentskriveren ctr. Søren Iversen Koed af Håstrup. 6/4

      1723 - 6. april:

      31/3. Regimentskriveren ctr. Søren Iversen Koed af Håstrup. 13/4

      1723 - 13. april:

      6/4. Regimentskriveren ctr. Søren Iversen Koed af Håstrup. - Han efterlyses
      3. gang. Udsat til dom, 25/5

      1723 - 25. maj:

      13/4. Dom: Regimentskriveren ctr. Søren Iversen Koed af Håstrup, som uden at
      søge lovligt pas er rømt fra Koldinghus rytterdistrikt og stavn for at undgå
      at blive udskrevet til dragon (i stedet for Peder Sørensen Tiufkær, som skal
      tage fæste). Han er lovligt efterlyst 3 gange. Jens Grøn af Jerlev har
      erklæret, at Søren Koed har været hos ham og sagt, at han ville søge en
      husbond, fordi han var afsagt fra den forventede tjeneste hos amtsforvalter
      Folsach, og at han ville skrive hjem, når han havde fået tjeneste. Men det
      er ikke sket. - Ifølge befaling af 20/7-1720 skal hans navn ved
      skarpretteren opslås på galgen og han selv være arveløs, hvis ikke han har
      indfundet sig til stavns inden 6 uger efter, at denne dom er blevet forkyndt
      på Viborg landsting samt på hans sidste opholdssted ved hans moder Malene
      Koeds i Håstrup.

      1725 - 3. juli:

      Malene sl. Iver Koeds af Håstrup lod læse kgl. resolution på memorial fra
      hendes søn Søren Iversen Koed, hvem regimentskriveren har stævnet til at
      indfinde sig til dragontjeneste inden 6 uger, idet han ellers vil blive
      gjort arveløs, fordi han er rejst fra godset uden herskabets vidende. Han
      vil gerne blive i sin nuværende tjeneste. Resolutionen siger, at han skal
      være forskånet for sin fødestavns tiltale og forblive ved kongens livgarde
      til hest.

      1733
      i 1733 beskrives jordebogen Søren Iversens Koeds gård som 40 fag huse i brugbar stand og med en besætning på 4 bæster 4 køer 4 ungnød og 10 får.

      1738 - 14. januar:
      3/12. Dom: Sag ctr. Christen Christensen Hjulmand i Seest, Peder Jensen af Højen, Søren Iversen Koed af Håstrup og Martin Valdskov af Håstrup, som er anklaget for at have huset og herberget desertører. - Imod Christen Christensen er fremlagt to krigsforhør; men de rummer ikke tilstrækkeligt bevis. Christen Christensen og hustru må aflægge ed på, at de ikke har set de pågældende to desertører i deres hus eller udenfor, og at de ikke har givet dem øl, mad eller natteleje, ejheller vist dem vej. - Imod Peder Jensen er det bevist, at han har købt en soldaterkjole for 8 sk. og at soldaten har fået den igen; men det er ikke bevist, at Peder Jensen vidste, at han handlede med en desertør. Han må aflægge ed på, at han ikke vidste det. - Søren Iversen Koed har huset to desertører. De to soldater kom til ham i fuld mundering og fortalte, at de skulle til Ribe at afhente en desertør; de havde forevist deres pas, som var skrevet på tysk og var forsynet med segl. Sådan har Søren Koed og hustru Else Jensdatter forklaret det, og den forklaring må de aflægge ed på. - Hos sadelmageren Martin Valdskov har en desertør opholdt sig i to nætter, og han havde fortalt, at han var desertør, ifølge Martin Valdskovs hustrus tilståelse (han selv er rejst bort til Holsten). - Han skal efter forordningen af 3/12 1734 betale til den pågældende kaptajn 30 rdl. og arbejde i skubkærren i Fredericia fæstning 2 år. Og fordi han havde tilforhandlet sig desertørens mundering (hat, kjole, kamisol og snore), skal han iflg. lovens pag. 145, art. 37 straffes efter lovens pag. 983, art. 32 med at miste sin hud.
      1740 - 8. november:
      172b:
      18/10. Anders Thomsen af Dons ctr. Jens Pedersen af Nr. Vilstrup og kautionist Søren Koed i Håstrup. Udsat til 15/11, men ikke set igen. Idag bevidnes det, at Søren Koed den 23/8 havde mødt Anders Thomsen, som var på vej til tinget, og på Jens Pedersens vegne havde foreslået en mindelig betaling af hans gæld: om Anders Thomsen ville lade gælden stå til Vorbasse marked. Der ville han få pengene, om han selv kom, og ellers kunne nogen fra hans by få dem med hjem. Søren Koed havde ventet, at Jens Pedersen havde efterlevet sit løfte
      1742 - 14. august:
      3/7. Dom: Sr. Henrik Lindeman af Fredericia ctr. Morten Orlef. - Morten Orlef har tilstået at have givet Lindeman en revers på 20 rdl., som han skyldte sammen med Søren Koed af Håstrup for en hest, og han har tilbudt at betale sin part til mikkelsdag. Søren Koed, som var til stede i retten, tilstod, at han sammen med Morten Orlef havde købt af Lindeman 2 heste, hvilket var deres fælles handel, som han også har betalt. Men da købte Morten Orlef en grå hest, som han blev ham skyldig for, og det var ikke deres fælles handel, så Morten Orlef skylder alene de 20 rdl. Sagen har været opsat fra tid til anden i forventning om mindelig afhandling. Men en sådan er ikke kommet. - Altså siden Morten Orlef ikke har bevist, at det var en fælles handel med Søren Koed, og Søren Koed heller ikke er stævnet for nogen gæld, så bør Morten Orlef alene betale de 20 rdl. plus 4 rdl. i sagsomkostninger.
      1742 - 18. september:
      21/8. Dom: Søren Koed i Håstrup ctr. Morten Orlef i Jerlev. - Det er bevist, at Morten Orlev skylder Søren Koed 65 rdl. 1 mk. 12 sk. på deres fælles købmandskab. Preben Hansen (af Nr. Vilstrup) har forklaret, at han har skrevet mellemregning mellem dem, og da tilstod Morten Orlef, at Søren Koed havde leveret ham 100 rdl. til handelen, hvoraf Morten Koed har taget til sin nytte 46 rdl. 3 mk., og han skulle betale Søren Koed 18 rdl. 4 mk. 12 sk., tilsammen 65 rdl. 1 mk. 12 sk. Desuden har vidner bevidnet, at Morten Orlef har tilstået at have oppebåret i Tønder 29 rdl., som de havde til gode der, men vidnerne vidste ikke, om det var Morten Orlefs egne penge, eller om de var fælles. Morten Orlef har krævet sagen opsat, men i stedet for at legitimere, at sagen var af en anden beskaffenhed, eller afgøre den i mindelighed, har hans prokurator kun forlænget sagen. Han bør betale de 65 rdl. 1 mk. 12 sk. foruden de i Tønder oppebårne penge, ialt 94 rdl. 2 mk. 12 sk.
      1744 - 21. januar:
      436b:
      Sl. Iver Hansen Koeds enke af Håstrup Malene Mortensdatter med børn og medarvinger, Morten Iversen Koed og Søren Iversen Koed af Håstrup, Hans Poulsen af Tiufkær p.v.a. hustruen Maren Iversdatter og Jens Lassen af Håstrup p.v.a. hustruen Kirsten Iversdatter lovbød 1. gang den gård, som Hans Iversen Koed nu påbor og sl. Iver Hansen Koed fradøde.
      Iver Hansen Koeds enke Magdalene Mortensdatter af Håstrup med lavværge Michel Hermandsen ibidem samt børn og medarvinger: Søren Iversen Koed af Håstrup på egne vegne og på vegne af broderen Morten Iversen Koed, og Hans Poulsen af Tiufkær p.v.a. hustru Maren Iversdatter, lovbød 3. gang sin påboende gård, som sønnen Hans Iversen Koed nu påbor og har forestået i over 10 år ifølge husholdsbrev. Denne begærede skøde. Se 25/2
      1745 - 12. januar:
      511b:
      15/12. Søren Iversen Koed af Håstrup ctr. Christen Joensen af Mejsling. 26/1 (27/1)
      516b:
      12/1. Dom: Søren Iversen Koed af Håstrup ctr. Christen Joensen af Mejsling. - Morten Orlef i Jerlev har udstedt en forskrivning på 100 sldlr. til Søren Koed. Christen Joensen har kautioneret, og han har siden betalt en termin på 50 sldlr. men uden renter. Han dømmes til at betale det resterende.
      26/1. Dom: Christen Joensen af Mejsling ctr. Morten Orlef af Jerlev. - Christen Joensen har kautioneret for Morten Orlef over for Søren Koed i Håstrup. Morten Orlef skal betale den resterende gæld.
      1748 - 9. januar:
      23/1
      Jens Pedersen Roed af Fredsted ctr. Søren Koed af Håstrup for gæld. Udsat til 30/1, men ikke set igen.
      1755 - 16. december:
      447:
      Christen Hansen af Håstrup ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld hos Morten Orlev i Jerlev. 13/1
      1756 - 3. februar:
      13/1. Christen Hansen af Håstrup ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld hos Morten Orlev i Jerlev. 17/2
      3/2. Christen Hansen af Håstrup ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld hos Morten Orlev i Jerlev. 9/3
      17/2. Christen Hansen af Håstrup ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld hos Morten Orlev i Jerlev. 30/3
      9/3. Christen Hansen af Håstrup ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld hos Morten Orlev i Jerlev. 27/4
      30/3. Sentence i sagen Christen Hansen af Håstrup ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld hos Morten Orlev i Jerlev. - Christen Hansens kone lånte for nogle år siden Morten Orlev 6 rdl. 4 mk. Dengang blev hun udtrykkeligt tilbudt kaution, men det sagde hun nej til. Morten Orlev er hoveddebitor, men ikke stævnet som sådan. Under retssagen har han deponeret pengene i retten; her kan Christen Hansen få pengene. Søren Koed frikendes. Sagsomkostningerne ophæves, da ingen af de to har stævnet Morten Orlev.
      1756 - 27. juli:
      502:
      Christen Kyed af Højen Stubdrup (Stubberup) ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld. 10/8
      1756 - 10. august:
      27/7. Christen Kyed af Højen Stubdrup (Stubberup) ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld. - Forlig. Tingsvidne.
      1760 - 4. november:
      752b:
      Søren Koed af Håstrup ctr. Therkild Sørensen af Heinsted, som i Rasmus Sørensens hus i Viuf har tilstået at have frataget Søren Koed et dokument på 50 rdl. og fået penge derfor. Han har også solgt svin for ham uden at give ham penge derfor. Tingsvidne
      1762 - 23. november:
      Mons. Goldbech i Jelling ctr. Søren Koed i Håstrup. 7/12
      7/12. Nicolai Goldbech i Jelling ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld. 18/1
      1763 - 18. januar:
      21/12. Nicolai Goldbech i Jelling ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld. 1/2
      1763 - 1. februar:
      66b:
      18/1. Nicolai Goldbech i Jelling ctr. Søren Koed i Håstrup. 15/2
      1763 - 15. februar:
      68:
      1/2. Nicolai Goldbech i Jelling ctr. Søren Koed i Håstrup. 1/3
      1763 - 1. marts:
      15/2. Nicolai Goldbech i Jelling ctr. Søren Koed i Håstrup for gæld. 12/4
      1763 - 12. april:
      76:
      1/3. Dom i sagen Nicolai Goldbech i Jelling ctr. Søren Koed i Håstrup for en gæld på 21 rdl. 3 mk. 1 sk. i prokuratorsalær. Søren Koed har i en memorial til amtmanden anført, at sr. Goldbech ikke har ført den sag, han kræver salær for, så ordentligt; men han har ikke bevist noget desangående og har heller ikke modsagt nogen post i regningen. Han skal betale sin gæld samt sagsomkostninger.